Leukemija mačaka

Početna 9 Savjeti 9 Mačke 9 Leukemija mačaka

Leukemija mačaka

Leukemija mačaka virusna je zarazna bolest uzrokovana virusom iz porodice Retroviridae. Za razliku od virusa koji uzrokuje panleukopeniju mačaka, ovaj virus nije otporan u vanjskoj sredini, već ga uništavaju dezinficijensi, toplina i isušivanje. Bolest je proširena u cijelom svijetu, najviše među domaćim mačkama, ali mogu se inficirati i divlje.

Virus se izlučuje slinom, urinom, mlijekom i fecesom te se najčešće širi izravnim kontaktom ili neizravno preko kontaminiranim posuda za hranjenje i obavljanje nužde. Virus se prenosi s mačke na mačku, s mačke na potomstvo preko placente ili nakon porođaja. Najveći rizik je u mladih mačaka, koje se drže u lošim uvjetima i u velikom broju.

Klinički Znakovi

Većina inficiranih mačaka uspije ukloniti virus iz organizma, dok manji dio životinja ostaje trajno inficiran i s vremenom razvije klinički oblik bolesti. Najčešći klinički znakovi su imunosupresija ( slabljenje obrambenog sustava životinje što dovodi do podložnosti nekim drugim bolestima koje u zdrave životinje ne bi uzrokovale značajne promjene), anemija, bezvoljnost, smanjen apetit, depresija, gubitak težine i stomatitis.

Kod oko 20% mačaka može doći do stvaranja neoplastičnih oblika bolesti uključujući limfosarkom i mijeloidnu leukemiju.Razvoj tumora može dovesti do raznih gastointestinalnih poremećaja (proljev, povraćanje, anoreksija, začep), bolesti bubrega i jetre, respiratornih i neuroloških poremećaja.

Dijagnostika

Za dijagnostiku u ambulanti najčešće koristimo brzi test za koji nam je potrebno par kapi krvi i rezultat imamo za oko 10 minuta.

Liječenje

Terapija se satoji od jačanja imunološkog sustava vitaminskim dodacima, imunomodulatorima, antibioticima kod sekundarnih bakterijskih infekcija te posebnu pozornost treba posvetiti stanju kože i dlake (gljivične i parazitarne infekcije), sluznici usta i zuba, tjelesnoj težini i limfnim čvorovima.

Redovite veterinarske preglede u inficiranih mačaka trebalo bi obavljati svakih 6 mjeseci. Pozitivne životinje preporučeno je držati u kući/stanu kako bi se spriječio prijenos virusa na druge mačke te kastriranje.

Imunoprofilaksa

Provodi se najranije u dobi od 9 tjedana, a mačke se prije cijepljenja testiraju jer ako si pozitivne cjepivo je neučinkovito.