Najčešće kožne bolesti u pasa i mačaka

Početna 9 Savjeti 9 Mačke 9 Najčešće kožne bolesti u pasa i mačaka

Najčešće kožne bolesti u pasa i mačaka

Čovjek je do danas uzgojio oko četristotinjak različitih pasmina pasa i otprilike stotinu pasmina mačaka. Svaka od tih pasmina je specifična po svom karakteru i građi tijela pa tako i građi kožnog pokrivača.

Imamo dugodlake životinje, kratkodlake, oštrodlake, “životinje bez dlaka“. Po boji dlake dijelimo ih na jednobojne, višebojne (dvobojne, trobojne) i bez pigmenta. Kožni pokrivač odnosno „koža u širem značenju“ sastoji se od kože, krzna, nokta i mekuši. Vanjski slušni kanal i mirisne vrećice (žljezdano tkivo koje se nalazi na završetku anusa) također su dio kože.

Kad govorimo o dermatološkim problemima naših kućnih ljubimaca moramo znati da su uzroci bolesti doista brojni i raznoliki. To mogu biti uvjeti okoliša u kojem životinja živi, higijenske prilike, način držanja, greške u održavanju krzna, nepravilna jednostrana hranidba ili prirođena pasminska predispozicija za određenu kožnu bolest. Koža, iako složen organ na različite vanjske i unutarnje čimbenike reagirat će slično (opadanje dlake, crvenilo, kožnim morfama kao što su mrlje, kvržice, mjehurići, ožarice, ogrebotine, pukotine, čirevi, kraste, ljuske, nekroze, lihenifikacije) te je neki put teško ustanoviti točan uzrok bolesti. Dodatna komplikacija je i to, što kod gotovo svih kožnih bolesti imamo više uzročnika (primjerice kod alergija često imamo i gljivičnu infekciju pa treba liječiti i jedno i drugo).

Prema etiologiji, odnosno uzročniku bolesti kožne bolesti dijelimo na:

1. Bolesti kože uzrokovane nametnicima:

Krzno i koža prirodno su stanište za mnoge nametnike. Neki kao što su buhe i uši žive na površini kože i ubadajući kožu, hrane se krvlju, drugi poput šugaraca kopaju kanale u koži hraneći se keratinom dok malofagi, dlakožderi ili pauši žive na dlaci i hrane se njome.

2. Bakterijske, gljivične, protozoarne i virusne bolesti:

Na površini kože zdravih životinja nalaze se određeni mikroorganizmi kao što su saprofitske bakterije, gljivice i protozoi koji imaju ulogu zaštite kože od patogenih „štetnih“ mikroorganizama onemogućavajući njihovo razmnožavanje. Ipak, kod oslabljene otpornosti za što su odgovorni unutarnji i vanjski faktori u kožu prodiru patogeni mikroorganizmi koji uzrokuju specifičnu upalu ili pak u određenim uvjetima i zaštitna mikrobiološka flora uzrokuje probleme ako se pretjerano razmnoži.

Najčešće bakterijske infekcije uzrokovane su vrstama stafilokoka, streptokoka, pseudomonasa, proteusa, echerichie. Infekcije mogu biti površinske gdje je zahvaćen samo površinski sloj kože (epidermis), ili zahvaća dublje slojeve (korij i potkožje). Od gljivica, tu su tzv. dermatofitoze iz rodova Microsporum i Trichophyton. Za nas imaju posebno kliničko značenje jer su zoonoze, odnosno mogu se njime zaraziti i ljudi.

4. Alergijske dermatoze:

Alergije se najčešće manifestiraju svrbežom i crvenilom kože. Uzroci alergija su preosjetljivosti na alergene insekata (najčešće slina buhe i krpelja kod uboda), preosjetljivosti ili nepodnošljivosti pojedinog sastojka hrane, i atopijskog dermatitisa kod kojeg je alergen pelud, kućna prašina, grinje i mnoge tvari što se nalaze u zraku. Postoji i kontaktni alergijski dermatitis koji je posljedica kontakta kože s predmetom na koji je organizam prethodno senzibiliziran.

5. Bolesti kože na endokrinoj i metaboličkoj osnovi:

Većinom se manifestiraju kao simetrične promjene, sa lokalnim gubljenjem dlake bez svrbeža.

6. Autoimune bolesti:

Koža je prva linija obrane organizma, pa je kao takva prepuna antitijela, elemenata koji služe za obranu od štetnih tvari. U određenim uvjetima antitijela se mogu stvarati i na vlastito tkivo a to se odražava i na kožu.

7. Bolesti žlijezdanog tkiva kože:

Zastoj u pražnjenju sekreta u mirisnim vrećicama i upala mirisnih vrećica te seboreja.

8. Neurodermitisi:

Bolesti kože uzrokovani psihičkim stanjem životinje. 9.Fotodermatoze:bolesti kože uzrokovane prejakim suncem ili zračenjem.