O štencima

Početna 9 Savjeti 9 Psi 9 O štencima

O štencima

Hoćemo peseka

Počeli ste razmišljati o nabavi novog kućnog ljubimca i odlučili ste se za psića. Da, ali…Kakvog psića odabrati? Sa rodovnikom ili bez? Mužjaka ili ženku?

Veliku pasminu ili pak onu manju? Pa možda ćemo vam moći u toj prilično važnoj odluci pomoći nekim korisnim savjetima. Dakle krenimo!

Pas, bio veliki ili mali nije igračka nego je živo biće i prema njemu se treba tako odnositi. Psi su naši suputnici. Ako ste cijeli dan odsutni od doma, jako puno radite, nemate slobodnog vremena, ili pak nemate ukućana koji bi se sa vama brinuli o psu morate pažljivo razmisliti je li opravdano da pas samuje cijeli dan, jer i on ima osjećaje, potrebe. Većina ljudi želi pasa koji će se uklopiti u kućno okruženje. Odaberite psa prema svojim mogućnostima i naravno, sklonostima.pasmine koje služe kao specijaliziranin radni psi obično zahtijevaju više pažnje i rada od ostalih. Ako primjerice živite u malom stanu možda nećete moći imati njemačku dogu, ovčarske pse koji zahtjevaju mnogo prostora. Ako ste sportski tip, dobro je imati psa koji zahtijeva puno kretanja.

Obitelji s djecom najčešće se odlučuju za poslušne, mirnije pasmine. No i jedan slatki mješanac može ispuniti vaš život. Obično se smatra da su mješanci zdraviji od čistokrvnih pasmina pasa , međutim svaki veterinar vam može reći da i mješanci pate od raznih bolesti. Prednost odabira čistokrvnog psa je da znate što po pasminskom karakteru i građi uzimate. Što se tiče spola mužjaci su obično veći, više vole izlaziti van, češće su skloni lutanjima od ženke, u praviliu su dominantniji. Ženke su nešto mirnije, lakše ih je socijalizirati, ako se ne kastriraju (steriliziraju) tjerat će se dvaput na godinu, što može uzrokovati probleme ako se ne želite baviti uzgojem, u vidu neželjenog podmlatka.

Nabavili smo peseka

Tako je. Novo štene stiglo je u vaš dom. I što sad?

Trebat će mu nekoliko dana da se prilagodi u svom novom domu. Dopustite mu da izabere mjesto i tamo mu stavite košaru ili dekicu koju ćete moći lako održavati. Dozvolite mu da ima svoj kutak.

Posudicu za hranu i vodu također mu stavite na prostrano mjesto koje se može održavati čistim i urednim. Zdjelice najbolje neka budu od plastike ili nehrđajućeg čelika.

Što se tiče samog hranjenja to je bitan dio dana u životu vašeg psa. Štene do 6. mjeseca starosti potrebno je hraniti 3 puta dnevno, nakon toga svakako ga hranite 2 puta dnevno dok se god pas razvija i raste. Odraslim psima hranu dajte 1-2 puta dnevno.

Isto tako je važno reći da štenad voli puno spavati, pa je najbolje da ga se ne uznemirava. Nakon spavanja doći će i vrijeme za igru.

Cijepljenje

Cijepljenjem štitimo mlade pse od opasnih i nažalost često smrtonosnih zaraznih bolesti. Stoga vam preporučujemo da posjetite veterinarsku ambulantu radi dogovora o programu cijepljenja.

Rast i prehrana vašeg psa

Period rasta malih pasmina (1-10 kg) traje osam mjeseci, srednje velikih pasmina (11-25 kg) traje dvanaest mjeseci, rast velikih pasmina (26-45 kg) traje petnaest do osamnaest mjeseci ,a rast divovskih pasmina (iznad 45 kg) traje do dvadeset i četiri mjeseca.

Pravilna prehrana je ključna za njegovo zdravlje i dobrobit. Hrana vašeg psa mora zadovoljavati sve njegove nutricionističke potrebe. Kada birate hranu za svog psa, važno je da obratite pažnju na sastojke, hranjive tvari, da hrana bude prilagođena veličini i dobi vašeg psa, kao i njihovoj razini aktivnosti. Psu možete ponuditi gotovu hranu u obliku granula ili konzerviranu hranu, ili hranu koju sami pripremite.

Gotova hrana

Kvalitetna gotova hrana proizvedena u tvornici je kompletna ,izbalansirana i sadrži sve hranjive tvari potrebne za rast i razvoj šteneta. Podliježe istim provjerama ispravnosti kao i hrana namijenjena za ishranu ljudi.

Gotove hrane dijele se po kvaliteti:

1. komercijalne

2. premium

3. super premium

Premium i superpremium hrane nalaze se samo u veterinarskim ljekarnama i specijaliziranim pet shopovima. U odnosu na komercijalne hrane imaju više proteina mesnog porijekla, automatski su puno probavljivije, nemaju umjetnih boja, konzervansa i pojačivača okusa, konzerviraju se isključivo antioksidansima.

Suha hrana u obliku granula je najčešće korištena hrana za pse i može se lako dozirati. također se može duže vrijeme skladištiti i ne zahtijeva posebne uvjete skladištenja.

Konzervirana hrana je obično skuplja od suhe hrane, ali sadrži više vlage i može biti korisna za pse koji imaju probleme sa suhom hranom ili imaju problema sa hidratacijom.

Hrana koju sami pripremate

Psu je za život potrebna hrana koja se sastoji od bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina, minerala i naravno vode. Ako prehrana ne sadrži dovoljne količine hranjivih tvari za podmirenje potreba vašeg šteneta može doći do poremećaja zdravstvenog stanja. Ne preporučamo davati kosti od peradi, mlijeko, slatkiše, posebice čokoladu jer je otrovna za pse te sve namirnice koje u sebi sadrže konzervanse, začine, aditive i sirovo meso. Obrok bi trebao sadržavati 40% mesa,40% žitarica i 20% voća i povrća.

Preporuka je da se štene hrani uvijek u isto vrijeme i da se prati količina hrane koju konzumira kako bi se izbjeglo prejedanje ili debljanje. S obzirom da je pas životinja čopora, mora znati gdje mu je mjesto. Zato je vrlo važno napomenuti da pas uvijek mora jesti nakon vas. Hranu nemojte ostavljati uvijek dostupnu, već je nakon što se pas zasitio, maknite. Štene od trećeg do šestog mjeseca starosti trebalo bi se hraniti tri puta dnevno. Nakon toga pas bi trebao imati jedan ili pravilnije dva obroka dnevno. Važno je da ispravno hranite svoje štene kako bi se razvilo u zdravog i lijepo razvijenog psa. Svježa voda uvijek mora biti dostupna štenetu i odraslom psu.

Higijena

Pas se linja tijekom cijele godine. To vam je možda čudno ali tako je. Stara dlaka ispada i zamjenjuje je nova, a najviše u proljeće i jesen. Ovaj proces može trajati nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci, ovisno o pasmini i individualnim karakteristikama psa. Dakle, što učiniti? Priviknite vašeg psa na četkanje i češljanje. Počnite ga, dakle, češljati dok je još štene. Ujedno ga, svakodnevno mu njegujući dlaku na nježan način, socijalizirate i pokazujete da ste vi njegov gospodar, njegov “vođa čopora”. Jedna od najlakših lekcija dominacije se temelji na ustrajanju da pas može mirno sjediti ili stajati dok ga vi četkate i dodirujete.

A kada se pas kupa?

To ovisi o tipu dlake psa i njegovim aktivnostima. Kupajte svog psa samo kada je to potrebno. Pas se obično kupa kad se zaprlja. Prečesto kupanje može dovesti do uklanjanja zaštitnog fiziološkog masnog sloja na koži i dlaci što može dovesti do isušivanja, iritacije kože i posljedičnog još većeg lučenja lojnih žlijezda u koži. U šamponima psa ne treba često kupati, a kada ih se kupa šamponom, preporuča se za zdrave pse blagi šampon za pse. Postoje tri tipa šampona za pse: jednostavni blagi šamponi za pse, šamponi protiv nametnika, i specijalizirani medicinski veterinarski šamponi koji se pripisuju kod različitih kožnih bolesti. Nikada nemojte koristiti ljudske šampone jer su previše jaki i iritiraju pseću kožu. Nakon upotrebe šampona morate ga temeljito isprati. na kraju dobro osušite psa ručnikom i sušilom za kosu ali pazite da ne koristite previše vrući zrak.

Čišćenje očiju kod pasa preporuča se svaki dan, a higijena uha 2-3 puta tjedno. U uho nemojte gurati vatirane štapiće ,nego samo uzmite vatu, navlažite je, dobro ocijedite i obrišite unutrašnju stranu uške od unutra prema van. Važno je psima koji imaju preklopljene uši i dužu dlaku odstraniti mrtve dlake iz uha kako bi spriječili nakupljanje dlaka i cerumena, a posljedično i upale uha.

Ponašanje i učenje (socijalizacija)

Nakon što se vaše štene naviklo na svoju novu okolinu možete početi s učenjem. U početku to neka budu jednostavne naredbe tipa „sjedni“, pa tako dalje. Važno je da odaberete pravo vrijeme za učenje i da psa potaknete nagradom kada je učinio nešto dobro. Svaki put kad vaše štene učini ono što ste od njega tražili pohvalite ga, pomilujte i dajte mu nagradu. Nagrade se obično psima daju u obliku poslastica. No isto tako psa treba naučiti i da nije sve dopušteno, pa tako kad učini neku nepodopštinu vrlo jasno, kratko i odlučno recite NE.

Psa nemojte tući.

Zanima vas kako psa naučiti na ogrlicu?

Pa to je vrlo jednostavno. Kad štene stigne u vaš dom odaberite mu ogrlicu. Vjerojatno će ga ta ogrlica u početku smetati i iritirati, no vidjet ćete da će ubrzo priviknuti. Nemojte posustajati. Nakon što se priviknuo na ogrlicu možete ga početi učiti na povodnik. U početku neka to bude 10-ak minuta dnevno. Zakvačite povodnik za ogrlicu i pustite da pas vuče po dvorištu .Kasnije produljujte vrijeme boravljenja na povodniku i krenite u prve šetnje. Kako bi svoje štene bolje socijalizirali ne ustručavajte se odvesti ga u grad, na autobusnu stanicu, nogometnu utakmicu. tako se neće bojati buke i neobičnih situacija i bit će staloženiji pas.

Ne smijemo zaboraviti jednu stvar koja muči sve vlasnike štenadi ,a to je: štene voli gristi!! Pa tako da bi ga spriječili da vam uništi omiljeni namještaj ili skupe cipele kupite mu kvalitetnu igračku u specijaliziranim dućanima za kućne ljubimce. Stari recept je i da mu nabavite jednu veliku goveđu kost. Lagano je prokuhajte i dajte vašem štenetu neka se zabavlja. Glođući kost neće dirati vaš namještaj, jačat će zube, a iz kosti dobiti prirodne vitamine i kalcij. Kad pas pojede ovojnicu kosti, bacite ju i kupite slijedeću.

Još samo da spomenemo nešto o zaštiti od parazita.

Važno je psu redovito stavljati ampule, tablete ili ogrlice protiv buha i krpelja. Koristite one preparate koje vam je preporučio vaš veterinar, jer nisu sva sredstva jednako dobra i učinkovita. Protiv glista i trakavica zaštitite svog psa redovito svaka 3-4 mjeseca preparatima koji se daju u obliku tableta, no ima ih i u obliku ampula.

Kada ići veterinaru?

Osim posjeta zbog redovitih cijepljenja, odlazak veterinaru preporuča se kada primijetite da se vaš pas ponaša neobično. Npr. gubitak teka, naglo mršavljenje ili debljanje, pretjerana mirnoća i nevoljkost za igru,povraćanje,mekana stolica ili ako je uopće nema i dr.

I najvažnije od svega je reći da se psi vole igrati i zato odvojite malo svog vremena i posvetite se svom psu. On će biti puno sretniji, a i vaš će život biti ispunjeniji jednim novim prijateljstvom i ljubavlju.