Panleukopenija mačaka

Početna 9 Savjeti 9 Mačke 9 Panleukopenija mačaka

Panleukopenija mačaka

Panleukopenija ili zarazni enteritis mačaka je kontagiozna virusna zarazna bolest mačaka koju uzrokuje vrlo infektivan virus srodan parvovirusu pasa koji izrazito dugo preživljava u okolišu te je otporan na klasične dezinficijense. Virus je u stanju preživjeti i do 12 mjeseci u prostoru gdje je boravila zaražena životinja. Najčešće obolijevaju mačići od tri do pet mjeseci starosti, iako mogu oboljeti sve necijepljene mačke do dvije godine starosti kao i starije necijepljene mačke. Virus se prenosi direktnim kontaktom s bolesnom mačkom, njezinim izlučevinama, najčešće izmetom ili indirektno putem predmeta koji su bili u doticaju sa zaraženom životinjom.

Vrijeme od zaraze do pojave prvih simptoma bolesti je od 3 do 10 dana. Razlikujemo dva oblika bolesti, rjeđi perakutni oblik gdje životinje mogu uginuti u roku od 12 sati i češći akutni oblik. Akutni oblik bolesti počinje povišenom tjelesnom temperaturom (40-41°C), depresijom i anoreksijom. Većina mačaka dan – dva povraća, najčešće žutu ili bezbojnu sluz, a proljev se može pojaviti nešto kasnije te će najvjerojatnije biti profuzan s primjesama krvi. Vrlo brzo dolazi do dehidracije i sekundarnih bakterijskih infekcija zbog oslabljenog imunosnog sustava. Bolest obično traje pet do sedam dana, a smrtnost je izuzetno visoka (80-90%), posebno u mladih mačaka. Ukoliko je liječenje započelo na vrijeme postoje veće šanse za pozitivan ishod, a nakon preboljenja virus se izlučuje izmetom i do šest tjedana.

Sumnja na bolest postavlja se na temelju kliničke slike, dobi životinje, podataka o imunoprofilaksi te se u ambulanti najčešće potvrđuje brzim antigenskim testom. U krvnoj slici obično je izražen pad broja leukocita (leukopenija) iako nije pravilo u svim slučajevima.

Kod liječenja vrlo je važna pravodobna intravenska nadoknada tekućine i elektrolita kako bi spriječili dehidraciju. U slučajevima povraćanja nužno je primijeniti antiemetik i uskratiti hranu i vodu do prestanka povraćanja. Zbog bržeg oporavka poželjno je nakon prestanka simptoma (povraćanje) davati male količine dijetalne vlažne hrane, a tek nakon nekoliko dana započeti sa starim načinom prehrane. Za sprječavanje sekundarnih bakterijskih infekcija koristimo antibiotike širokog spektra (ampicilin, cefalosporini).

Jedini način da se spriječi bolest je pravovremeno cijepljenje. U nastavku je prikazan plan cijepljenja za Vašeg ljubimca.

  1. Primovakcinacija u dobi od sedam do osam tjedana
  2. Docjepljivanje 21 – 28 dana nakon prvog cijepljena
  3. Treća doza tri do četiri tjedna nakon druge (u dobi 15 – 16 tjedana starosti)

Docjepljivanje je potrebno ponoviti za godinu dana od treće doze, te nakon toga svake treće godine ili češće ovisno o uvjetima držanja životinje.

S obzirom na sve navedeno, molimo sve sadašnje i buduće vlasnike mačića da pravovremeno dovedu svog ljubimca na pregled i cijepljenje kako bi spriječili pojavu i širenje ove opasne bolesti.