Socijalizacija šteneta i uspostavljanje autoriteta

Početna 9 Savjeti 9 Psi 9 Socijalizacija šteneta i uspostavljanje autoriteta

Socijalizacija šteneta i uspostavljanje autoriteta

Štenad u dobi od četiri tjedna počinje istraživati svijet oko sebe. Od tog vremena počinje iskazivati interes i za drugu, krutu hranu osim majčinog mlijeka. U toj dobi počinje biti svjesno i svoje okoline, prvenstveno svoje majke i braće sa kojima se igra i gradi prve socijalne vještine.

U igri štenad se zna i potući ali to sve služi u svrhu uspostavljanja dominacije. Kuja kao njihova majka najdominantnija je životinja, smirena je, štenci je sišu, ona ih voli, miluje lizanjem ali u isto vrijeme među njima uspostavlja red. Uz nju štenci se osjećaju voljeni i sigurni. Štenci koji ju ne slušaju bivaju kažnjeni blagim pritiskom zubima na gornji dio vrata. Upravo iz gore navedenih činjenica štenad bi trebala ostati sa majkom dva mjeseca i tek nakon tog razdoblja doći u novi dom.

Pas je životinja čopora, u prošlosti nastala od vuka i kao takva doživljava ljude kao svoj čopor (svoju obitelj). Međutim i kod čopora kao i kod ljudi postoji hijerarhija, red. Odmah po dolasku novog šteneta u obitelj vlasnici moraju urediti svoj odnos sa psom. Pas nije igračka. Socijalizacija psa je najvažniji korak u njegovu odgoju. Kao i kod odgoja djece i kod šteneta je potrebno uložiti truda u njegov odgoj i socijalizaciju. Vođa čopora u kući mora biti vlasnik psa kao i svi ukućani, a ne pas i treba znati tko je kome nadređen.

Uspostavljanje hijerarhije ne znači kažnjavati psa već uspostaviti dominaciju koja se sastoji se od svakodnevnih naizgled nebitnih situacija. Kod hranjenja vođa čopora prvi jede. Najbolje bi bilo da psa hranite znatno prije ili poslije vaših vlastitih obroka, a nikako istovremeno ili čak prvo ponuditi psu hranu. Ako će obitelj jesti u isto vrijeme kad i pas pustite psa da sačeka da se najedete pa mu onda date hranu.

Dodirivanje psa i upravljanje su snažni znaci dominacije. Svakodnevno milujte svog psa, dodirujte mu uši, otvarajte usta, dodirujte mu tijelo. U početku će se neka štenad i opirati ali će se vrlo brzo naviknuti na to. Ako dolazi do nekog neželjenog ponašanja, poput grickanja vaših prstiju, odmah prekinite takvo neprihvatljivo ponašanje sa kratkom i oštrom reakcijom „Ne“! i pokažite da ste nezainteresirani za njega. Isto na poželjno ponašanje odgovorite sa pohvalom. Reagirati treba odmah a ne nakon pet minuta jer time još više zbunjujemo pse. Ovisno o tome kako se u početku postavite prema vašem psu, formirat ćete uzajamni odnos. Jednom kad je pas odrasle dobi, a nismo stvorili autoritet puno je teže promijeniti odnos. Štenci uvijek pokušavaju nametnuti svoju volju, svoja pravila pa isprobavaju svoje vlasnike. Ne žele jesti određenu hranu, neumorno cvile sve dok ga ne uzmemo u krilo, ponekad ne dopuštaju da uzimamo neke predmete. Ako popuštamo u svemu tome može se dogoditi da isti obrazac ponašanja ima i za neke druge prohtjeve. Ako mu se nešto ne sviđa odmah reži, cvili ili u gorem slučaju grize. Zna se desiti da pas od nekoliko kila divlja po stanu a ukućani bježe na stolice dok se ne smiri, ili dođe u veterinarsku ambulantu u kojoj ga je nemoguće pregledati bez sedativa.

Psi promatraju svijet na drugačiji način od ljudi. U psećem svijetu ne postoji sredina. Vlasnik je dominantan prema psu ili podložan. Kada pas živi sa čovjekom, vlasnik treba nadzirati pseće ponašanje i preuzeti obveze vođe čopora. Psi nisu mala djeca i podjednaki ravnopravni članovi ljudske obitelji iako se mnogi vlasnici zbog velike ljubavi ponašaju kao da jesu. Time nedvosmisleno narušavaju prirodu, zdravlje, karakter, ponašanje i stabilnost („psihu“) psa. Vlasnik psa moralno je odgovoran za njega i mora ga znati pravilno hraniti, njegovati ali i odgajati.