Stomatološki problemi u pasa i mačaka

Početna 9 Savjeti 9 Mačke 9 Stomatološki problemi u pasa i mačaka

Stomatološki problemi u pasa i mačaka

Da li vaš kućni ljubimac ima neugodan zadah? Da li slabije jede, slini, ima žućkaste naslage na zubima, a zubi su klimavi i ispadaju? Ako ste primijetili neke od ovih simptoma vrijeme je da sa svojim kućnim ljubimcem posjetite veterinarsku ambulantu, jer bolesti zuba mogu biti ozbiljan zdravstveni problem kako kod ljudi, tako i kod kućnih ljubimaca.

Razvoj zubala u pasa i mačaka.

Štenci i mačići poput nas, rađaju se bez zuba. Prvi zubi koje nazivamo mliječni počinju nicati u štenadi obično između drugog i četvrtog tjedna starosti, a u mačića od drugog tjedna. Mliječni su zubi oblikom i funkcijom nalik na stalne zube, samo su manji i šiljastijih vrhova. Mliječne zube zamjenjuju stalni, a to izmjenjivanje u pasa počinje nakon tri mjeseca starosti, a kod mačaka između trećeg i šestog mjeseca.. Prvo se izmjenjuju sjekutići, zatim pretkutnjaci, kutnjaci i na kraju očnjaci. Izmjena zubi u potpunosti mora biti završena sa šest mjeseci starosti.

Zašto su preventivni pregledi zuba važni za pse i mačke?

Komadići zaostale hrane, slina i bakterije što se skupljaju na površini zuba formiraju prljavo bijelo-žućkastu ljepljivu naslagu koju nazivamo plak. S vremenom zaostali plak na zubima kalcificira te nastaje kamenac koji je tvrde konzistencije i hrapave površine koji uzrokuje nakupljanje novog plaka. Za razliku od plaka kojeg možemo ukloniti sa zuba već laganim struganjem ili četkanjem, kamenac se uklanja isključivo brušenjem i to najčešće ultrazvučnim uređajem za skidanje kamenca. Kod malih pasmina pasa i starijih mačaka češće se javljaju obilne naslage. Plak i kamenac pomažu daljnjem razmnožavanju štetnih bakterija u ustima što dovodi do infekcije i razvoja različitog stupnja i jačine bolesti zuba. Tako u početku kamenac uzrokuje gingivitis, upalu zubnog tkiva bez gubitka zubne veze, koja dovodi do crvenila i otekline zubnog mesa koje na dodir može krvariti, a kasnije se povlači od njegovog normalnog položaja uz bazu krune. U konačnici sve ovo može biti preduvjet za parodontitis (periodontitis), odnosno razaranje potpornih struktura zuba, pa i oštećenja same kosti, što rezultira klimanjem i ispadanjem zuba.

Prijelom (fraktura) zuba te prejako trošenje (oštećenje abrazijom) zuba također je učestala pojava u životinja. Za svaki zub sa slomljenom krunom mora se procijeniti postoji li izloženost središnjeg dijela zuba u kojem se nalaze živci i krvne žile (pulpe) ili ne. Svi zubi sa vidljivom živom pulpom koja je ružičaste boje moraju se tretirati jer su bolni ili biti izvađeni. Zubna pulpa ako je otvorena, može biti ulazno mjesto za bakterije koje iz usne šupljine ulaze u cirkulaciju.

Karijes (propadanje zuba) relativno je rijetka pojava. Ako je oštećenje površinsko, postoji opcija plombiranja zuba. Kod uznapredovalih oštećenja zub se mora izvaditi. Obojeni zubi-zubi mogu biti različito obojeni, od ružičaste do crne boje, ovisno o stupnju traume i opsega oštećenja pulpe. Obojenost zuba može biti i zbog nekih lijekova kojima je životinja bila tretirana. Zaostali mliječni zubi-korijen mliječnog zuba koji je puno manji i slabiji od korijena stalnog zuba iz nekog razloga se ne resorbira, te smeta rastu stalnom zubu koji se deformira i dislocira. Ako se mliječni zub izvadi na vrijeme, stalni zub izraste pravilno.

Nepravilan položaj zuba može biti posljedica traume ili tumora, te je potrebna hitna kirurška intervencija da se ispravi nastala deformacija. Osim navedenog česti je slučaj urođenih mana kao što su nedostatak pojedinih zubi ili pak prekobrojan broj zubi. U standardima pojedinih pasmina točno se navode uvjeti pod kojima pojedini zubi smiju manjkati, ili biti višak i za koliko to smanjuje kinološku ocjenu.

Kako možemo pomoći svom psu da zadrži zdravo zubalo?

U svrhu smanjenja plaka i kamenca u usnoj šupljini pasa potrebna je redovita kućna njega zuba, što postižemo redovitim čišćenjem i četkanjem zubi. Pse treba postupno upoznati sa postupkom pranja zubi, idealno bi bilo kad bi započeli već u šestom mjesecu života i to što češće, po mogućnosti svakodnevno. Na početku bi u svrhu privikavanja zube četkali prstom ili gazom, a nakon nekog vremena, običnom četkicom za zube.

Zube bi trebalo četkati istom tehnikom kao i kod ljudi, s time da nikada ne smijemo koristiti zubnu pastu namijenjenu ljudima, već koristimo samo vodu ili posebne paste za zube namijenjene psima. Ispitivanja su pokazala da se redovitim čišćenjem zubi može ukloniti više od 50% bakterija. Opisani postupak ne preporučamo kod agresivnih pasa te onih koji su skloni ugrizu.

U kontroli plaka i kamenca korisna je i prehrana specijalnim dentalnim grickalicama ili specijalnom dentalnom hranom koje imaju u sebi sastojke koji reduciraju plak. Korisne su i specijalne paste na bazi klorhexidina koje onemogućavaju razmnožavanje bakterija. Da bi prevenirali prijelom ili prejako trošenje zuba trebali bi sprječavati životinju da grize predmete koji su tvrđi od samih zuba (kamenje, velike kosti, grane, žičane ograde…).

Prevencija karijesa postiže se izbjegavanjem zašećerenih grickalica u prehrani. I na kraju Vaš ljubimac bi trebao imati redovite preventivne preglede zubi kako bi se spriječile ozbiljne infekcije usne šupljine, bol i gubitak zuba.