Dijagnostika

Laboratorijska dijagnostika

 • Kompletna krvna slika (hemogram)
 • Krvni razmaz
 • Biokemijske pretrage krvi-pojedinačni, mali, srednji, veliki profili, specifični profili
 • Koagulacijski testovi
 • Mikrobiološke pretrage
 • Mikološka i parazitološka pretraga kože
 • Koprološka pretraga na parazite
 • Određivanje hormona T4, TSH
 • Određivanje akutnofaznog proteina CRP-a
 • Određivanje optimalnog vremena parenja kuja citološkom pretragom vaginalnog brisa ili pretragom koncentracije progesterona
 • Brzi testovi na zarazne i parazitarne bolesti-SNAP testovi FIV/PLV, Giardia, FCV, FPV
 • Analiza urina
 • Analiza ejakulata

Radimo i razne specifične pretrage uzimanjem i slanjem materijala u razne domaće i europske veterinarske zavode, klinike, veterinarske laboratorije, institute.

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk je uređaj koji se koristi u humanoj i veterinarskoj medicini za procjenu stanja unutarnjih organa i organskih sustava. Njime otkrivamo razne promjene kao što su upale, tumori, neka degenerativna stanja, kamence i mnoge druge…

Nezamjenjiv je kod određivanja graviditeta (trudnoće), pregleda plodova, njihove veličine i razvoja.

Njime možemo pratiti i kontrolirati neka bolesna stanja, učinke terapije i liječenja. Ultrazvukom možemo pratiti perkutane biopsije. Točan položaj igle ultrazvučno pratimo do duboko smještenih patoloških tvorbi. Biopsija se uglavnom obavlja bez opće anestezije.

Rentgenološka dijagnostika

Rentgenolološka dijagnostika u životinja je još uvijek nezamjenjiva i najčešća metoda snimanja u svijetu. To je najbrži, bezbolan i najjeftiniji način da se vide promjene na kostima i zglobovima.

Standardizirana je njezina primjena u snimanju kardiovaskularnog, dišnog, probavnog i urogenitalnog sustava. Nezamjenjiv je alat kod nekih opasnih stanja kao što su torzija želuca, strana tijela u probavnom sustavu, uvrnuća crijeva, dijafragmatskih hernija, nakupljanje zraka i tekućine u prsnoj šupljini. Posebno je korisna u visoko gravidnih životinja jer njime najbolje vidimo broj plodova u maternici, što je vrlo važno za uzgajivače (ultrazvukom je nemoguće prebrojiti plodove ako ih ima puno).

Rentgenološka i ultrazvučna dijagnostika se nadopunjuju. Rentgenološkom pretragom više se baziramo na oblik i veličinu organa, dok ultrazvukom gledamo presjek i unutarnju građu tog istog organa.

Endoskopska dijagnostika

Endoskopija je minimalno invazivna, atraumatska vizualna pretraga šupljina ili otvora pomoću optičkog instrumenta. Endoskopska dijagnostika koristi se endoskopom, fleksibilnom cijevi sa izvorom svjetla koja u sebi ima kameru ili je spojena sa njome.

Ona omogućava vizualnu inspekciju probavnog, dišnog ili urogenitalnog trakta. Također omogućuje uzimanje uzoraka za bakteriološku, citološku, patohistološku pretragu kao i uklanjanje nekih stranih tijela iz probavnog i dišnog sustava.

Probavni sustav

U dijagnostičke svrhe koristimo se endoskopijom kod pregleda probavnih organa kao što su jednjak, želudac tanko i debelo crijevo. Njome otkrivamo razne vidljive patološke promjene, poput raznih lezija, čireva, tumora, upale dok funkcionalne poremećaje kao što su poremećaji u motilitetu želuca i crijeva te poremećaje sekrecije, manjak enzima ne možemo dijagnosticirati. Prije same pretrage životinja se treba pripremiti za nju. Za izvođenje endoskopije jednjaka pacijent bi trebao postiti 12 sati, kod pretrage želuca i crijeva post bi trebao biti 12 do 18 sati ili dulje. Prije izvođenja kolonoskopije post bi trebao biti 36 sati.

Dišni sustav

Endoskopom pretražujemo nosnice, grkljan, dušnik, bronhe.