Preventiva

Opći klinički pregled kućnih ljubimaca

Općim kliničkim pregledom procjenjujemo zdravstveno stanje vašeg kućnog ljubimca. Provjeravamo građu tijela, tjelesnu kondiciju i eventualne zdravstvene probleme. Tijekom pregleda ispitujemo vlasnike o navikama životinje, ponašanju, prehrani kako bi na vrijeme uočili ili ispravili neke greške. Zdrav pas je veseo, živahan, zanima se za okolinu, zdravo se kreće, ima dobar apetit.

Pregled počinjemo sa glavom gdje pregledavamo oči, usta, nos, uši. Iz očiju i nosa ne smije izlaziti nikakav iscjedak. Oči i nos su sjajni i vlažni. Sluznica usta također. u ustima ovisno o pasmini i starosti pregledavaju se zubi, gingiva, nepce, tonzile. Uši moraju biti čiste. Nakon toga pregledavamo trup, pa udove, genitalno i rektalno područje. Pregledavamo i kožu, dlaku, mišićje, zglobove. Na koži ne bi smjelo biti rana, mrlja ili peruti. Pratimo simetričnost tijela i možebitna odstupanja.

Redoviti preventivni pregledi vašeg kućnog ljubimca bitni su jer mogu otkriti i neka skrivena i početna bolesna stanja koja se mogu izliječiti ili usporiti njezin tijek ako se pravovremeno intervenira. Pravilna i redovita briga o zdravlju kućnog ljubimca ključ je njegovog dugog, zdravog i sretnog života.

Zaštitna i obavezna cijepljenja, antiparazitska zaštita, označavanje, certificiranje

Cijepljenje kućnih ljubimaca je važna mjera prevencije koja pomaže u zaštiti vašeg ljubimca od različitih zaraznih bolesti koje mogu biti opasne po njegov život. Cjepiva djeluju tako da se aplikacijom vakcine u organizam životinje ubacuje mala doza oslabljenog ili umrtvljenog uzročnika bolesti (virusa, bakterije) koja onda potiču imunološki sustav na stvaranje antitijela, odnosno obrane organizma upravo protiv tog istog uzročnika kojim se može zaraziti u okolini.

Bjesnoća je opasna, smrtonosna, virusna, zarazna bolest protiv koje se obavezno moraju cijepiti svi psi a preporuka je i da se cijepe mačke i tvorovi. Cijepljenje protiv bjesnoće je zakonom regulirano jer je to bolest od koje mogu oboliti svi sisavci uključujući i ljude. Ostala takozvana “neobavezna cijepljenja” protiv kojih cijepimo pse su cjepiva protiv parvoviroze, štenećaka, zaraznog hepatitisa pasa, parainfluence i leptospiroze.

Prvo cijepljenje protiv zaraznih bolesti kod pasa u pravilu se primjenjuje od 6. do 9. tjedna starosti. Mačke se cijepe protiv panleukopenije, zaraznog rinotraheitisa i kalicivirusa obično sa 8 tjedana starosti. Kod mačaka se preporučuje i cijepljenje protiv virusa mačje leukemije u područjima gdje je ta bolest proširena.

Antiparazitska zaštita

Osim cijepljenja, tretiranje protiv parazita čini drugi najznačajniji faktor u zaštiti zdravlja vašeg kućnog ljubimca. Životinje se trebaju redovito tretirati protiv unutarnjih parazita, glista i trakavica i vanjskih parazita u koje spadaju buhe, krpelji, šugarci.

Označavanje kućnih ljubimaca

Označavanje kućnih ljubimaca se odnosi na proces postavljanja identifikacijske oznake radi lakšeg praćenja i identificiranja u slučaju da se životinja izgubi ili ukrade. Psi i mačke označavaju se mikročipom koji se postavlja pod kožu ljubimca, obično na lijevoj strani vrata. Svaki mikročip ima jedinstveni broj koji se može pratiti skenerom. Ovaj broj se povezuje s informacijama o vlasniku i kućnom ljubimcu u bazi podataka. Ako se ljubimac izgubi i pronađe ga netko drugi, veterinar može skenirati mikročip kako bi pronašao vlasnika.

Izdavanje putovnica za pse.

Putovnica je dokument o vlasništvu kućnog ljubimca. Ujedno može poslužiti i kao dokaz da je pas redovito cijepljen, mikročipiran i registriran u određenoj zemlji. U putovnicu se upisuju podaci o vlasniku, podaci o psu, broj mikročipa, obavezna i zaštitna cijepljenja, antiparazitska zaštita, titar protutijela na virus bjesnoće ako zakon to zahtijeva, potvrdu o zdravstvenom stanju. Putovnica je dokument koji obavezno mora pratiti kućne ljubimce ako putuju iz jedne u drugu državu.

Savjeti iz područja dijetetike, uzgoja i držanja kućnih ljubimaca

Koju vrstu kućnog ljubimca uzeti? Koje pasmine? Kakva je narav i sklonost bolestima određene pasmine? Mužjaka ili ženku? Kako, koliko i sa čime hraniti? Kakvu brigu zahtijeva? Higijenu? Socijalizaciju? Treba li neke preventivne zaštitne zdravstvene mjere?

Sve su to pitanja koja muče buduće i sadašnje vlasnike kućnih ljubimaca. Slobodno nam se obratite s povjerenjem.