Unutarnje bolesti

Interna veterinarska medicina (unutarnje bolesti)

Interna veterinarska medicina je grana veterinarske medicine koja se bavi problemima i bolestima unutarnjih organa. Internistički pregled uključuje uzimanje detaljne anamneze (podaci o ponašanju, razlogu dolaska, eventualnim ranijim bolestima, intervencijama).

Nakon anamneze radi se osnovni klinički pregled koji uključuje mjerenje temperature, slušanje srca i disanja, provjerava se bilo. Na to se nastavlja pregled očiju usta, grla, nosa i ostalih vanjskih otvora. Provjeravaju se potkožni limfni čvorovi i pipa (palpira) abdomen i organi u njemu. Palpacijom se pokušava pronaći bolnost ili neka abnormalnost ako postoji.

Poslije osnovnog kliničkog pregleda donosi se odluka o daljnjim eventualnim dodatnim pregledima kao što su laboratorijske pretrage (hematološka krvna slika, biokemijska krvna slika, analiza urina, stolice, mikrobiološka, mikološka, brzi snap testovi i ostalo…), ultrazvučna pretraga, rentgenološka pretraga, endoskopska pretraga i neke druge pretrage po porebi.

Kožne bolesti

Kožni pokrivač odnosno „koža u širem značenju“ sastoji se od kože, krzna, nokta i mekuši.Vanjski slušni kanal i mirisne vrećice (žljezdano tkivo koje se nalazi na završetku anusa) također su dio kože. Kad govorimo o dermatološkim problemima naših kućnih ljubimaca moramo znati da su uzroci bolesti doista brojni i raznoliki. To mogu biti uvjeti okoliša u kojem životinja živi, higijenske prilike, način držanja, greške u održavanju krzna, nepravilna jednostrana hranidba ili prirođena pasminska predispozicija za određenu kožnu bolest.

Koža, iako složen organ na različite vanjske i unutarnje čimbenike reagirat će slično (opadanje dlake, crvenilo, raznim kožnim promjenama kao što su mrlje, kvržice, mjehurići, ožarice, ogrebotine, pukotine, čirevi, kraste, ljuske, nekroze) te je neki put teško ustanoviti točan uzrok bolesti. Dodatna komplikacija je i to, što kod gotovo svih kožnih bolesti imamo više uzročnika (primjerice kod alergija često imamo i gljivičnu infekciju pa treba liječiti i jedno i drugo).

Kožne bolesti kod pasa i mačaka mogu biti vrlo neugodne za kućne ljubimce i mogu i trebaju zahtijevati liječenje. Ako primijetite da vaš pas ili mačka ima promjene na koži, svrbež ili gubitak dlake, posavjetujte se s veterinarom. Veterinar će provesti pregled i propisati adekvatno liječenje kako bi se ublažili simptomi i poboljšalo zdravlje vašeg ljubimca.

Probavni sustav

 • Dijagnostika i liječenje bolesti probavnog sustava
 • Gastroenterologija
 • Bolesti gušterače
 • Bolesti jetre

Uloga probavnog sustava je razgradnja hrane, apsorpcija hranjivih sastojaka, te uklanjanje neprobavljivih ostataka putem defekacije. Hrana unesena u organizam koristi se kao energija za normalno funkcioniranje cjelokupnog organizma i njegovu izgradnju. Najčešći razlog dolaska u veterinarsku ambulantu su bolesti probavnog sustava. Najčešći klinički simptomi probavnog sustava su povraćanje i proljev. Međutim oni mogu biti i nespecifični znaci mnogih drugih bolesti.

Dišni sustav

 • Bolesti gornjih dišnih prohoda
 • Bolesti donjih dišnih prohoda

Dišni sustav započinje nosom, ustima, ždrijelom i nastavlja se dušnikom, bronhima, bronhiolima sve do pluća. U plućima se kisik iz zraka izmjenjuje s ugljičnim dioksidom iz tjelesnih tkiva. Problemi se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu dišnog sustava. Od nosa kod kojeg najčešći klinički znak je kihanje pa sve do upale donjih dišnih prohoda odnosno pluća. Infekcije su obično ograničene na gornji ili donji dišni sustav.

Kardiovaskularni sustav

Kardiovaskularni sustav sastoji se od srca i krvnih žila (arterije, vene i kapilare).

Šok, anemije, dijagnostika i liječenje bolesti srca (bolesti srčanih zalistaka, kardiomiopatije, aritmije)

Najvažnija metoda dijagnostike bolesti srca je auskultacija (osluškivanje) stetoskopom. Pažljivom auskultacijom srca i pluća možemo potvrditi ili isključiti postojanje srčanih šumova, aritmije, edem pluća i drugo.

Kod sumnje na bolesti srca pregled nadopunjujemo rentgenom, ultrazvukom ili EKG-om.

Urogenitalni sustav

 • Dijagnostika i liječenje urogenitalnog sustava
 • Akutno i kronično zatajenje bubrega
 • Mokraćni kamenci
 • Opstrukcija uretre

Urogenitalni sustav je skup organa za stvaranje i izlučivanje mokraće, te spolnih organa koji su sa mokraćnim sustavom međusobno povezani i po smještaju i po razvoju.

Endokrinološki sustav

 • Hipotireoza
 • Diabetes mellitus
 • Hiperadrenokorticizam
 • Hipoadrenokorticizam
 • Procjena hranidbenog statusa

Endokrinologija je medicinska grana koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem žljezda s unutrašnjim izlučivanjem, njihovim proizvodima (hormonima) i poremećajima metabolizma.

Neurološki sustav

 • Dijagnostika neuroloških bolesti
 • Epilepsija
 • Vestibularni sindrom

Mozak zajedno sa leđnom moždinom i perifernim živcima koordinira cjelokupnu aktivnost nekog organizma, od misli, osjeta, osjećaja, emocija do pokreta i tjelesnih funkcija.