Uzgoj legla štenadi

Početna 9 Savjeti 9 Psi 9 Uzgoj legla štenadi

Uzgoj legla štenadi

Skotna zdrava kuja najčešće se ošteni 59 do 72 dana od prvog parenja. Neposredno pred porod kuji će se objesiti trbuh, mliječna žlijezda napuniti mlijekom, a počet će i stvarati gnijezdo, prostor gdje će se ošteniti. Dnevnim mjerenjem temperature može se i predvidjeti vrijeme poroda. Otprilike 55.-tog dana mjeri se dnevna temperatura u trenucima mirovanja da se dobije uvid u normalnu tjelesnu temperaturu životinje. Kod skorog poroda (unutar 24 sata) imamo nagli pad tjelesne temperature za cijeli jedan stupanj.

Štenjenje traje ovisno o broju štenaca, najčešće 1 do 6 sati a ponekad i puno dulje (24h). Tijekom prve faze porođaja nisu vidljive abdominalne kontrakcije. Kuje postanu uznemirene, odbijaju hranu, a mogu i povraćati. U drugoj fazi počinju abdominalne kontrakcije te počinje istiskivanje plodova. Treća faza porođaja je istiskivanje posteljice. Posteljice mogu izaći nakon svakog šteneta, nakon nekoliko njih ili na kraju porođaja. Štenad izlazi iz porođajnog kanala u pauzama od 1 minute do 3 sata. Sve iznad tri sata smatra se komplikacijom i potrebno je kontaktirati veterinara.

Štenad se rađa slijepa, nježna i nemoćna. Preporuka je izvagati tek okoćenu štenad i vaganje ponavljati svakih nekoliko dana da se vidi da li napreduju. Nakon 7 do 10 dana od porođaja štenad mora udvostručiti svoju težinu. Gubitak na težini ili izostanak dobivanja prvi je znak bolesti. Progledaju 12.-15.-tog dana, a prvi put zalaju u dobi od 18 dana. S 10-14 dana sposobno je uspraviti se na prednje noge,a s tri tjedna već se može kretati na sve 4 noge, poput odraslog psa. Štenad koja se ošteni je pothlađena i treba im do 7 tjedana da uspostavi potpuno samostalno stvaranje tjelesne temperature. U petom tjednu uočavaju se individualne razlike u socijalnom položaju među štencima.

Za štenad je najbitnije sisati majku odmah nakon poroda. Prvo mlijeko, mljezivo ili kolostrum, kuja stvara najviše tijekom prvih 6 sati i ima ga samo prvih 24 sata od poroda. Štenad siše svaka 3 sata. Znat ćemo da su štenci siti i zadovoljni ako su na sisi ili ako spavaju. Ako štenci cvile , nemirni su i pužu uokolo znak je da kuja nema dosta mlijeka. U tom slučaju štenad je potrebno dohranjivat umjetnim mlijekom za štenad. Period sisanja traje od tri do četiri tjedna. Nakon 3 tjedna štencima rastu mliječni zubi i sisanje postaje neugodno za kuju te ih ona polako odbija, a usto mlijeko po sastavu i količini više nije dovoljno za daljnji rast i razvoj štenaca. Nakon toga štenad prehranjujemo gotovom hranom za štenad iako ona još siše povremeno.

Nakon 6 tjedana starosti rijetko koja kuja doji svoje mlade ali ipak štenad je potrebno zadržati u leglu do dobi od 8 tjedana. U tom vremenu kuja ih odgaja, socijalizira, pobuđuje u njima različite uvjetne reflekse te oni grade svoje odnose unutar legla. S obzirom na etiologiju bolesti koje mogu napasti štenad možemo reći da legla prolaze kroz tri kritična razdoblja. Prvo razdoblje nastupa odmah po rođenju i završava šestog dana života. To su obično mikroorganizmi koje štene pokupi sa porođajnog kanala i u štenetu se razmnože što može rezultirati septikemijom i uginućem.

Drugo doba velikih gubitaka u leglu započinje od 14. tog do 21. dana, a posljedica je jakog napada glista. Treće kritično doba velikih gubitaka u leglu nastupa obično od 6. tog tjedna kada se pojave razne virusne zarazne bolesti.